Malaysia terdiri daripada masyarakat berbilang kaum terutamanya Melayu, Cina, India dan yang uniknya mereka dapat hidup dalam keadaan yang harmoni.

Tetapi bukan semua memiliki sifat patriotisme dan perpaduan kaum. Pasti ada segelintir pihak yang berfikiran sebaliknya.

Baru-baru ini, seorang pengguna laman sosial Twitter kongsikan sebuah video dimana seorang lelaki berbangsa Cina bertindak mengamuk dan menjerit di kaunter bayaran sebuah pasar.

A”panggil security guard pon slow, benda hang nk laju pergi kaunter lain. Benda jadi suddenly tau, tiba tiba ja. nasib baik ada abang baju biru tu. Orang lain tak tolong panggilkan guard pon. Aku seriau dia angkat tangan kat kak aku ja. Nasib kak aku jenis penyabaq, kalau aku dah balun dah 😂

“Actually dia dh start lama maki dah, tapi aku record lambat sebab tengah bertekak masa tu hahahaha, but still benda kalau hang urgent nak bayaq boleh ja cakap kat kami. Bagi ja aih bayaq dlu, bukannya kami selfish sangat. ini kalau dari awal bahasa memang tak sedap, risau makan kaki satgi

“Kalau pi tesco nampak dia lagi, eyy memang aku tibai pakai rotan satgi haa. Baru ada otak pergi beratur kat kaunter express tu. Dah besaq panjang pon tak reti baca signboard kt kaunter. Cibai yang mana tanya kenapa tak record dari awal, ni nak bagitau.

“Aku ni perempuan, aku risau time record sensorg sebelum abang baju biru tu defend, dia attack aku. Sebab ada abang baju biru tu defend, aku berani record, kalau dia attack masa takde org defend?

Kita sebagai masyarakat yang terdiri dari berbilang kaum, kita HARUS menghormati kaum, sensitiviti dan agama masing-masing. Janganlah sebabkan hanya mahu membeli air mineral, kita berkelakuan seperti orang yang tidak bertamadun.

Sama-sama kita menjaga keharmonian dalam masyarakat Malaysia.

Sumber: jirancakap.com