DUNIARakyat bawahan protes golongan elit akibat membuli cara ekonomi di Lubnan

Rakyat bawahan protes golongan elit akibat membuli cara ekonomi di Lubnan

BEIRUT: Pasukan keselamatan melepaskan tembakan gas pemedih mata dan mengejar penunjuk perasaan di Beirut pada Jumaat selepas puluhan ribu orang di serata Lubnan berarak menuntut golongan elit politik yang dituduh merompak ekonomi hingga hampir runtuh ditumbangkan.

Polis anti-rusuhan mengepung penunjuk perasaan, kata saksi Reuters. Mereka melepaskan peluru getah dan kelongsong gas pemedih mata, menguraikan penunjuk perasaan di daerah perdagangan Beirut. Puluhan orang tercedera dan ditahan.

Perdana Menteri Saad al-Hariri menyalahkan rakan-rakannya dalam kerajaan kerana menghalang reformasi yang boleh menangkis krisis ekonomi dan memberikan mereka tempoh 72 jam untuk menghalangnya, atau tidak, beliau memberi bayangan mungkin meletakkan jawatan.

Hariri, dalam ucapannya kepada penunjuk perasaan, berkata Lubnan sedang melalui “masa yang sukar”.

Tunjuk perasaan terbesar Lubnan dalam sedekad ini mengimbau kembali pemberontakan Arab pada 2011 yang menumbangkan empat presiden. Rakyat Lubnan dari semua anutan dan latar belakang turun ke jalanan, mengibarkan sepanduk dan melaungkan slogan menggesa kerajaan Hariri dibubarkan.

Perarakan ini menyusuli amaran daripada ahli ekonomi dan pelabur bahawa ekonomi Lubnan dan sistem kewangan yang dibebani rasuah menghampiri ambang, paling teruk sejak perang 1980-an.

“Ada pihak yang menghalang saya…dan semua usaha reformasi yang saya cadangkan,” katanya, tanpa menamakan mana-mana pihak.

“Apa pun penyelesaiannya, kita kesuntukan masa dan saya secara peribadi memberikan masa yang sedikit untuk saya. Sama ada rakan-rakan kami di kerajaan dan di negara ini berterus-terang terhadap penyelesaiannya, atau saya akan buat suatu keputusan,” katanya.

“Tempoh masa yang ada amat singkat. Hanya 72 jam.”

Penunjuk perasaan membanjiri kampung-kampung dan pekan-pekan serta ibu negara Beirut pada hari kedua. Tiada pemimpin politik, Islam atau Kristian, dikecualikan dari kemarahan mereka.

Laungan mereka menyeru para pemimpin termasuk Hariri, Presiden Michel Aoun, dan Speaker Parlimen Nabih Berri berundur.

Suasana bercampur-baur dengan kemarahan, penentangan dan harapan.

Apabila malam tiba, orang ramai yang mengibarkan bendera Lubnan berarak di jalanan diiringi lagu patriotik. Mereka melaungkan: “Satu tuntutan, satu matlamat: Rakyat mahu rejim ditumbangkan.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

......